Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Alper Şener, ÇOMÜ'nin Türkiye'deki üniversiteler arasında önemli bir yere geleceğini söyledi.
Kentteki sanayi ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelen Şener, projelerini anlatmaya devam ediyor.
Her fırsatta Çanakkale'deki tüm kesimlerle kucaklaşan bir üniversite ortaya çıkarmak istediğini belirten Şener, "İş dünyasıyla yaptığımız görüşmelerde üniversitemizden beklentilerini dinliyorum. Bir üniversitenin başarılı olup bilimsel çalışmalar yapabilmesi için iş dünyasıyla el ele yürümesi gerekir. İş dünyasının istekleri doğrultusunda projeler geliştireceğiz. Bu sayede ÇOMÜ'de eğitim alan öğrencilerimiz hem staj hem de mezun olduktan sonra iş bulmaları kolaylaşacak. Kentimizin ekonomisinin gelişmesi demek, ÇOMÜ'nin daha çok tercih edilen üniversiteler arasına girmesini sağlayacak." dedi.
Şener, Çanakkale'nin küçükbaş hayvan sayısı bakımından Türkiye'nin önemli bir merkezi olduğunu söyledi.
Küçükbaş hayvancılığın lokomotifi süt verimi yüksek Türk Saanen cinsi keçi üretimiyle yapıldığını belirten Şener, "Ezine'de Türkiye'nin önemli ve ilk A2 tipte süt üretimi yapılan büyükbaş hayvan ve damızlık üretim çiftliği Uluova yer almaktadır. Üniversitede veteriner teknikerliği ve laborantlık bölümü Yenice Meslek Yüksek Okulundadır. Ezine peyniri tüm Türkiye’de ve dünyada bilinen coğrafik işaretli üründür. Ezine’de Gıda İhtisas OSB mevcuttur. ÇOMÜ'de gıda mühendisliği bölümü mevcuttur. ÇOMÜ Biga MYO’unda Süt ve Besi Hayvancılığı programı, Süt ve Süt ürünleri teknolojisi programı mevcuttur. Ayrıca üniversite döner sermayesine ait işletmede ÇOMÜ markası ile ayran ve yoğurt üretimi mevcuttur. Bu kadar ciddi saha yatırımı ve uygulama alanı olan bir bölgeye veterinerlik fakültesi kurulması ve tek çatı altında toplanması gereklidir. Bilimsel ve teknik alt yapının birleştirilmesi sinerji katacaktır." diye konuştu.
Şener, Ezine de ÇOMÜ ile Gıda Organize Sanayi Bölgesiyle ortak Peynir AR-GE Merkezi kurmak istediklerini söyledi.
Markalaşmanın önemine değinen Şener, "Ezine peyniri coğrafik işaretli ürünler arasında Çanakkale’ye has en iyi bilinen üründür. Bu avantajı yayınlaştırmak ve sanayi üniversite işbirliğini geliştirmek ve pekiştirmek için bu ortak araştırma merkezine ihtiyaç vardır. Dünya'da peynir denilince akıllara ilk olarak Volendam – Hollanda akla geliyor. Amacımız Ezine Peynirimizi dünyaya tanıtmak. Peynirimiz yeterli AR-GE desteği ile uluslararası piyasada var olabilecek aromatik ve besin özelliklerine sahiptir. Bunun hem standardizasyonu, hem de AR-GE’si üniversite destekli olacaktır. Burada kamu-özel sektör iş birliği hedeflenmektedir. Bu konuda yapılacak çalışmaları çok önemsiyorum." şeklinde konuştu.
Şener, üniversiteleri ile Türkiye Jokey Kulübü arasında işbirliği yaparak Lapseki'de At Yetiştiriciliği Harası ve Pansiyonu kurmayı hedefledikleri dile getirdi.
Çanakkale 1915 köprüsü ile özellikle İstanbul'a daha da yakınlaştığını vurgulayan Şener, "Bu durumun Çanakkale için çok ciddi avantajı vardır. Lapseki bu açıdan ulaşım açısından avantajlıdır, bunun değerlendirilmesi için Lapseki MYO bünyesine 2 yıllık Atçılık ve antrenörlüğü bölümü açılması yanında uygun alan tespiti ile ÇOMÜ ile TJK işbirliği ile At Yetiştiriciliği Harası ve Pansiyonu kurulması hem üniversiteye ek gelir sağlayacaktır, hem de veterinerlik fakültesi dahil uygulama alanı sağlayacaktır." şeklinde konuştu.