Troya Kültür Yolu Festivali kapsaminda Anadolu Hamidiye Tabyasi Açik Hava Sahnesi’nde Çanakkale Savasi'nda unutulmaz kahramanliklar göstermis ve tamamina yakini hayatini kaybetmis olan 57. Alay anisina degerli besteci Can Atilla’nin tüm bu savasi, zaferi ve 57. Alay’in sanli direnisini büyük bir incelik ve duygu yogunlugu ile isledigi senfonisi seslendirildi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Belviranli ve çok sayida müzikseverin izledigi konserde, soprano Hülya Kazan ve çellist Serdar Resul'e Türkiye’nin önde gelen seflerinden Burak Tüzün yönetimindeki IDSO Orkestrasi eslik etti. Çanakkale Muharebeleri temali ilk klasik senfoni olma özelligini de tasiyan eser, dört bölümden olusuyor.57. Alay Komutani Hüseyin Avni Bey’in duygularinin, çeliskilerinin, ailesine duydugu özlemin ve komutanlik kararliliginin vurgulandigi ilk bölümde savasin karanlik görkemi betimleniyor. Türk ve Anzak askerlerinin sevgililerine ve ailelerine yazdigi mektuplar senfoninin ikinci lirik bölümünde isleniyor.Üçüncü bölümde, Atatürk’ün Anzak annelerine söyledigi ve bugün bütün dünyada Çanakkale Muharebeleri söz konusu oldugunda hemen hatirlanan o essiz cümleler soprano ve orkestra esliginde seslendiriliyor.
“Bu memleketin topraklarinda kanlarini döken kahramanlar! Burada, dost bir vatanin topragindasiniz. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana koyun koyunasiniz. Uzak diyarlardan evlatlarini harbe gönderen analar! Gözyaslarinizi dindiriniz. Evlatlariniz bizim bagrimizdadir. Huzur içindedirler ve rahat uyuyacaklardir. Onlar bu topraklarda canlarini verdikten sonra, artik bizim evlatlarimiz olmuslardir.”Dördüncü ve son bölümde Anzaklarin ünlü sairi John Le Gay Brereton’un, bugün Anzak askerlerinin mezar taslarinda yer alan, ünlü Çanakkale Savasi siiri, yine solo soprano ve orkestrayla birlikte seslendiriliyor.