Tarih: 14.09.2022 19:20

TROYA KÜLTÜR YOLU FESTIVALI 16-25 EYLÜL’DE ÇANAKKALE’DE

Facebook Twitter Linked-in

Kültür ve Turizm Bakanliginca, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi koordinasyonunda gerçeklestirilen Çanakkale’de düzenlenecek festival, sergi, konser, söylesi ve atölyelerden olusan 100’den fazla etkinligi sanatseverlerle bulusturacak. 40’tan fazla mekânda yapilacak etkinliklerde 1000’den fazla sanatçi yer alacak. Troya, Lidya, Roma, Osmanli Imparatorlugu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin izlerini tasiyan Çanakkale tüm Çanakkalelilere ve Bogaz’a yolu düsenlere 10 gün boyunca birbirinden farkli deneyimler yasatacak.Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz,   Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir’in katilimiyla Anadolu Hamidiye Tabyasi’nda festivalin tanitimi yapildi.

Toplantida konusan Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir; “Bugün heycanli bir sürecin ilk adimini atiyoruz. Çanakkale Kültür Yolu Festivali artik son asamaya geldik. 41 ayri mekanda 112 etkinlik bizi çok heyecanlandiriyor. Tarihi Alan Baskanligi olarak bu isin koordinasyonunda olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Çanakkaleli hemserilerimizi ve sehir disindan gelecek misafirlerimizi agirlamaktan büyük mutluluk duyacagiz. 16  - 25 Eylül tarihleri arasinda kimseye söz vermeyin ve Çanakkale’de bulusalim. Kültür ve sanati beraber yasayalim.” dedi.

Toplantida festivalle ilgili bilgi veren Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz, Beyoglu ve Baskent Kültür Yollari’nin basarisinin ardindan Türkiye’nin dogusundan ve batisindan iki sehri de kültür yollarina eklenmesinin kararlastirildigini belirterek, “Dogu’dan Diyarbakir, batidan da Çanakkale’yi kültür yollari rotasina dahil ettik. Çanakkale, Türkiye’nin her bölgesinde çok sevilen, herkesin millî duygularini kabartan bir yer. Ayrica dogasi ve iklimiyle de çok keyifli ve çok ciddi bir potansiyele sahip.” dedi.

Troya Kültür Yolu Festivali’nde her yas grubuna göre sanatin farkli dallarindan içerikler olusturuldugunu vurgulayan Bakan Yardimcisi Yavuz, “Sehirde yasayanlar için hem de sehrin ziyaretçileri için bir aks yaratip, bu aksin kültürel ve sanatsal mekanlarini ön plana çikartmayi, bu kültürel sanatsal mekanlardan baslayan aktiviteleri de sokaklara tasiyarak böylece insanlarin hiç beklemedigi yerde de aslinda sanatla karsilasmasini saglamayi hedefledik. Festivalin sehirle bütünlesmesin, sehrin imajina katki saglamasini amaçladik.” diye konustu.

Konusmalarin ardindan Bakan Yardimcisi Yavuz, Çanakkale Valisi Aktas ve Tarihi Alan Baskani Kasdemir basin mensuplariyla birlikte Anadolu Hamidiye Tabyalari’ndaki sergi alanlarinda incelemelerde bulundu. 

“Troyalilar Geliyor”

Troya Kültür Yolu Festivali, 16 Eylül Cuma günü Çanakkale Kordon’da gerçeklestirilecek “Troyalilar Geliyor” yürüyüsüyle baslayacak.Bogaz Komutanligi Bando Takimi ve Mehter konseriyle renklenecek yürüyüsün ardindan Çanakkaleliler ve bölge halki, Genel Sanat Yönetmenligini Mustafa Erdogan’in yaptigi Anadolu Atesi “Troya” Gösterisi’ni Anadolu Hamidiye Tabyasi Açik Hava Sahnesi’nde izleme firsati bulacak.

5 Ayri Açik Hava Sahnesi’nde Onlarca Konser

Festival süresince Anadolu Hamidiye Tabyasi, Kilitbahir Kalesi, Kordon Troya Ati, Assos Antik Kenti ve Parion Antik Kenti’nde kurulacak açik hava sahnelerinde Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Karahan ile Istanbul Devlet Opera ve Balesi solist sanatçisi Efe Kislali ile Izmir Devlet Opera ve Balesi solist sanatçisi Levent Gündüz’den olusan “3 Tenor” Çanakkalelilerle bulusacak.

Festival programinda; Can Atilla tarafindan bestelenen 57. Alay Senfonisi, Allegra Ensamble’nin dünya müziginin seçkin örneklerini klasik müzik enstrümanlari ile çok sesli icra edecegi “Assos: Bi Dünya Müzik”, Fahir Atakoglu, Tuluyhan Ugurlu, Cihat Askin ve Yaprak Sayar ile “Türk Valsleri”, Shantel, Divanhana, Yüksek Sadakat, Berkay, Göksel, Aydilge, Retrobüs, Dolapdere Big Gang gibi ünlü isimlerin aralarinda bulundugu çok sayida konser ve senfoni festival programinda yer alacak.Ayrica, Çanakkale kent merkezinde bulunan Eski Kilise’de Inançlarin Dili Konseri, Gelibolu Mevlevihanesi’nde Sema Mukabelesi, Tasavvuf Müzigi etkinlikleri gerçeklestirilecek.

Çanakkale’nin Dört Bir Yani Tiyatro Sahnesi

Troya Kültür Yolu Festivali kapsaminda birbirinden önemli tiyatro oyunlari ve müzikaller de sahnelenecek.  Haldun Taner’in ölümsüz eseri “Kesanli Ali Destani”, Hisseli Harikalar Kumpanyasi müzikali, bir Troya hikayesi olan “Medea”, Trakya esintilerini tasiyan “Arda Boylari”, “Bizim Yunus”, “Eyvah Nadir”, “Sersemler Evi”, “ Çanakkale Destani” oyunlari sehrin dört bir yaninda sanatseverler ile bulusacak.

Tarihten Modern Sanata Her Alanda Onlarca Sergi

Sanatin her dalina ev sahipligi yapan Troya Kültür Yolu Festivali kapsaminda birçok farkli alanda, basarili sanatçilarin sergileri de görülebilecek.Küratörlügünü Beste Gürsu’nun yaptigi ‘’Bir Hikayem Var’’ uluslararasi çagdas sanat projesi kapsaminda Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hirvatistan, Karadag, Kosova, Makedonya, Sirbistan ve Türkiye’den farkli sanat disiplinlerinden 10 sanatçinin eserleri Hamidiye Tabyasi Hangar’da sanatseverler ile bulusacak.Projede yer alan sanatçilar etkinlik süresince kurulan atölyede resim, seramik, heykel, desen çalismalari yapacak ve sanatçi söylesileri düzenlenecek.

Anadolu Hamidiye Tabyasi’nda Kale Grubu Kurucusu Ibrahim Bodur ve seramik sanatçisi Mustafa Tunçalp’in 50 yillik dostlugunu anlatan Toprakla Sekillenen Bir Ömür Sergisi, Bagimsiz Sanat Vakfinca genç seramik sanatçilari Seyma Balci ve Metin Ertürk’ün Çanak-Kale Sergisi ile Çanakkale Savaslari ve Gelibolu Tarihi Alan Baskanliginca Çanakkale destaninin anlatilacagi Çanakkale Savaslari Tarihi Müzesi Sergisi sanatseverler ile bulusacak.

Çanakkale Savaslari Arastirma Merkezi, Çanakkale Deniz Müzesi, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasi Çanakkale Evi tarihe isik tutacak sergilere ev sahipligi yaparken, Çanakkale Güzel Sanatlar Galerisi’nde KADEM’in “Ipek Böcegi Kozasi Ipeksi Ellerde”, Çanakkale Müzesi’nin ilk mekâni olan Eski Kilise’de ise “Kilise’de Bir Müze” sergisi görülebilecek. Troya Kazilari Sanat Ekibi iki yila yaklasan çalismalarinin çiktilarini Mahal Sanat’ta açilacak olan “Kanatli Sözler / Katmanlar sergisi” sanatseverlerle paylasacak.Manfred Osman Korfmann Kütüphanesi’nde de festival süresince usta ve genç seramik sanatçilarin eserlerinin seçkisinden olusacak karma sergi görülebilecek.

Troya Müzesinde Çanakkale Müzesinin kurulusunun 111. yil dönümü anisina “ Çanakkale Müzeciligi’nin 111. Yili Sergisi’ ile birlikte bir dizi gerçeklesecek.Alparslan Baloglu’nun 8. Çanakkale Bienali için hayata geçirecegi “Troya” baslikli özgün yerlestirmesi de bienalden iki hafta önce, Kültür Yolu Festivaliyle es zamanli olarak Erken Hasat basligiyla Troya Müzesinde ziyarete açilacak.Troya’nin kesfinde önemli yeri olan Amerikali arkeolog Carl William Blegen’in yasamini konu alan “Ben Blegen! Troya'yi Kazmaktan Geliyorum Sergisi” Troya Antik Kenti’nde festival süresince görülebilecek.Ayni zamanda Troya Müzesi’nde yapilacak Troya efsanesi isikli yansitma gösterisi de izleyicilere görsel sölen yasatacak.

Felsefe, Söylesi, Sanat, Sinema…

Festival kapsaminda farkli alanlarda birçok felsefe söylesisi düzenlenirken, Deniz Müzesi’nde her gün film gösterimleri gerçeklesecek.Dünya prömiyerini geçen yil 74’üncü Cannes Film Festivali’nde yapan “Baglilik Hasan” filminin gösteriminin ardindan izleyiciler yönetmen Semih Kaplanoglu ile yapilacak söylesiyi dinleme firsati bulacak.Festival süresince Çanakkaleliler her aksam Deniz Müzesi’nde aralarinda “Kesisme: Iyi ki Varsin Eren”, “Adanis: Kutsal Kavga”, “Istanbul Muhafizlari: Yüzyilin Muhafizlari”, “Akif”in de bulundugu filmleri açik havada izleme firsati bulacak.Gündüzleri ise Deniz Müzesi Yüzbasi Ahmet Saffet Konferans Salonu’nda Çanakkale Destani’yla ilgili olan “Büyük Tertip”, “Bir Gelibolu Kahramani: Yusuf Kenan”, “100 Yildir Bitmeyen Desten Çanakkale”, “Çanakkale’nin Filizleri”, “O Günün Hikayesi” gibi filmler izlenebilecek.

Çocuklar Sanatla Bulusacak

Troya Kültür Yolu Festivali’nde çocuklar da birbirinden keyifli ve sanat dolu etkinliklerle bulusturulacak.Anadolu Hamidiye Tabyasi’nda “Dededen Toruna Kilden Çamura” etkinliginde Yasayan Insan Hazinesi unvanina sahip seramik ustasi Ismail Bütün, çocuklara seramik sanatini anlatacak. “Arkeoloji Havuzu” alaninda da çocuklar arkeolojik kazi yapma firsati bulacak.Susa ile Kiki, Küçük Prenses gibi oyunlar Kamyon Tiyatrosu’yla Çanakkale’nin dört bir yanindaki çocuklara tiyatro keyfi yasatacak. Festival süresince Hamidiye Tabyasi ve Güzel Sanatlar Galerisi’nde çocuklar için birçok farkli atölye düzenlenirken Mehmet Akif Ersoy Il Halk Kütüphanesi’nde ise çocuklar sevdikleri yazarlarla bulusacak.

Bisiklet, Dalis ve Maraton

Troya Kültür Yolu Festivali binlerce kisinin katilimiyla düzenlenecek spor etkinliklerine de ev sahipligi yapacak.

“Rüzgarin Demir Atlilari Troya’ya Sürüyor” sloganiyla 18 Eylül Pazar günü binlerce bisikletli Kordon’daki Troya Ati önünde bulusacak. Ailelerin çocuklariyla birlikte katilabilecegi bisiklet turunda katilimcilar, 35 kilometre pedal çevirerek Troya Antik Kenti ve Troya Müzesine varacak.Gelibolu’daki Mehmetçik Feneri’nde de 24 Eylül Cumartesi günü Gelibolu Tarihi Sualti Parki’na ani dalisi gerçeklestirilecek.

 

Festivalin son günü olan 25 Eylül’de ise yurt disindan birçok yarismacinin katilimiyla bu yil 7’ncisi düzenlenecek Gelibolu Maratonu kosulacak. Kilitbahir Kalesi’nden baslayacak maraton kapsaminda halka açik olarak 1915 Ani kosusu gerçeklestirilecek.

Festival programi ve etkinliklerle ilgili ayrintili bilgilere https://troya.kulturyolufestivalleri.com/ adresinden ulasilabiliyor.

1/3
TROYA KÜLTÜR YOLU FESTIVALI 16-25 EYLÜL’DE ÇANAKKALE’DE

1


2/3
TROYA KÜLTÜR YOLU FESTIVALI 16-25 EYLÜL’DE ÇANAKKALE’DE

2


3/3
TROYA KÜLTÜR YOLU FESTIVALI 16-25 EYLÜL’DE ÇANAKKALE’DE

3





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —