ÇTSO TEMMUZ AYI OLAGAN MECLIS TOPLANTISI YAPILDI

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasi Temmuz ayi olagan Meclis Toplantisi ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapildi.Meclis Baskanvekili Serif Mutlu burada yaptigi konusmasinda "Hepimiz ayni gemideyiz. Üretim olursa ticaret olur; üretim ve ticaret olursa çalisa

Ekonomi 21.07.2022 13:28:30 157
ÇTSO TEMMUZ AYI OLAGAN MECLIS TOPLANTISI YAPILDI
Meclis açilis konusmasini yapan Meclis Baskan Yardimcisi Serif Mutlu; “Meclisimizin çok degerli üyeleri, öncelikle hepinize hos geldiniz diyorum. 2022 yilinin ikinci yarisi ilk toplantisinda, Temmuz Meclisimizde sizlerle bir arada olmaktan çok mutluyum. Sahsim ve Meclis Divani adina hepinizi saygi ile selamliyorum.
Global ölçekte yasanan ve tüm dünyayi etkileyen, gerek ekonomik gerekse siyasal sikintilar ve belirsizlikler sartlari her geçen gün zorlastiriyor. Her geçen günde üretimin, yerli ve milli olmanin ne kadar önemli oldugunu daha fazla idrak ediyoruz. Piyasalarin yönünü belirleyen kur artislarindan minimum etkilenmenin tek yolu üretim ve ihracattir. Ithalatimizi sinirlayici, yerli sanayimizi tesvik edici ve güçlendirici, üretim maliyetlerini düsüren tedbirlerle bu zor günleri asacagimiza inaniyorum.
 
“SISTEMIN DEVAMLILIGI IÇIN HERKES ÜZERINE DÜSENI YAPMAK ZORUNDADIR”
 
Gerek pandemi süreci, gerekse Ukrayna-Rusya savasi tüm dünyaya kendi kendine yetebilmenin önemini tecrübe ile bizlere gösterdi. Bu olumsuz süreçlere ragmen Türkiye ekonomisi 2021 yilinda son on yilin en güçlü büyüme hizini yakaladi. Sanayicilerimiz dis faktörlere karsi ne kadar dayanikli oldugunu, potansiyelinin ne denli büyük oldugunu gösterdiler.
Ben 2022 yilinda da bu büyüme trendimizin devam edecegine inaniyorum; ancak tüm faturalar da is dünyasina kesilmemelidir. Is dünyasinin üzerindeki yükler makul seviyelere indirilmeli, maliyetleri düsürülmelidir. Bununla birlikte finansa erisim de kolaylastirilmalidir.
Yönetim Kurulumuz, üyelerimizin taleplerini, sikintilarini üst kurumlara iletmektedirler. Çati kurulusumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi de çözüm üretmek için yogun çaba gösteriyor. Ayni zamanda TOBB Delegesi de oldugum için yakindan sahit oluyorum. 24 Haziran’da katildigimiz 70. yil kutlama programinda Ticaret Bakanimiz Sayin Mehmet Mus, TOBB’un yerel bir kurulustan, dünya çapinda is birlikleri gerçeklestiren küresel bir aktör haline geldigini, en fazla istisare içinde olduklari bir kurum oldugunu ifade etmislerdir.
Sayin Meclis Üyeleri, hepimiz ayni gemideyiz. Üretim olursa ticaret olur; üretim ve ticaret olursa çalisan olur; tüm bunlar olursa kamu olur. Daha da bunlari artirabiliriz. Çarklardaki tüm disler ne kadar saglam ve dayanikli olursa, sartlar ne kadar adil olursa, sistem o kadar sürdürülebilir olur. Sistemin devamliligi için herkes üzerine düseni yapmak zorundadir.
Ülkemizin son 20 yilda sanayide yakaladigi ivme kolay elde edilmemistir. Nitelikli bir is ve yatirim ortami ile, güven ortami ile Türk is insani yatirimlarini sürdürerek bu ivmeyi daha da artiracak kapasiteye sahiptir. Çanakkale is dünyasi olarak bizler de yerel kalkinmamiz için elimizden geleni yapmaya devam edecegiz.
Sözlerimi burada bitirirken sizleri sevgi ve saygi ile selamliyor, konusmasini yapmak üzere Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Sayin Murat Aydogdu’yu kürsüye davet ediyorum.
 
 
“BÜYÜMENIN SÜRDÜRÜLEBILIR OLMASI ÇOK ÖNEMLIDIR”
 
Temmuz ayi olagan Meclis toplantisinda Yönetim Kurulu adina konusan Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Murat Aydogdu; Sayin Meclis Baskan Vekilim, çok degerli Meclis Üyeleri, konusmama baslarken hepinizin geçmis Kurban Bayraminizi kutluyor sahsim ve Yönetim Kurulumuz adina hepinizi saygi ile selamliyorum. Baskanimiz Selçuk Bey bu ayki Meclisimize bir mazeretinden dolayi katilamadi; onun da ayrica selamlarini sizlere iletiyorum.Degerli Meclis Üyeleri, kisitlamalar kalkinca etkinlikler, toplantilar, görüsmeler, ziyaretler yüz yüze oldu. Tabi son günlerde de vaka sayisinda ciddi bir artis gözlemleniyor. Tekrar eski günlere dönmemek adina maske, temizlik ve diger kurallara tekrar dikkat çekmek istiyorum.
Uzun bir bayram tatili araya girse de ekonomi ve enflasyon gündemde zirvede. Enflasyonun öngörülenden çok daha güçlü seyretmesi sonucu Hazine ve Maliye Bakanligi ek bütçe yapmak zorunda kaldi. Bu bütçenin de tekrar Ülkemize, Vatanimiza, Milletimize hayirli olmasini temenni ediyorum.
 
“ELIMIZIN ALTINDA GÜNES GIBI BIR KAYNAK VARKEN BUNU KULLANMAK ARTIK KAÇINILMAZ”
 
Büyüme hedeflerine sanayi sektörü olmadan ulasmak mümkün degilken sanayi sektörü artan maliyetler ile yoruluyor. Büyümenin sürdürülebilir olmasi çok önemlidir. Artan hammadde fiyatlari, enerji fiyatlari, kur artislari pek çok sektörde katlanilamaz hale gelmistir. Son 1 yilda dogalgaza gelen zam % 600, son 1 yilda sanayide elektrik kullanimina gelen zam orani ise % 300’ün üzerindedir. Tabii bu artislar gerçekten sanayi üretimimizi müthis derecede zorlamakta. Gelecek dönemde enerjisini herkesin günesten karsilamasi bir zorunluluk oldu diyebiliriz. Elimizin altinda günes gibi bir kaynak varken bunu kullanmak artik kaçinilmaz. Teknolojinin gelismesi ile bu tür sistemler daha da kullanilabilir hale geldi. Oda olarak yaklasik 7-8 ay önce yapimina basladigimiz çati GES projemizde sona yaklastik. Proje onayi ve geçici kabuller ile birlikte deneme üretimlerimiz basladi. Bugüne kadar 5 MWh enerji ürettik.
Is dünyasi olarak bu zor kosullarda çözüm ortagi olmak için elimizi en fazla tasin altina koyan camiayiz desek abartmis olmayiz. Ayakta kalmak için öz sermayesinden harcayan, yeni yatirimlarla yeni istihdam alanlari olusturan, yerel kalkinmaya destek veren tüm üyelerimize huzurlarinizda tesekkür ediyor, hayirli isler bereketli kazançlar diliyorum.
Sayin Meclis Üyeleri, kisaca faaliyetlerimizden, güncel gelismeler ve bazi önemli düzenlemelerden de söz etmek istiyorum.Çanakkale Insaat Mühendisleri Odasi Yönetim Kurulu Baskani Atilla Öztürk ve Yönetim Kurulu Üyeleri bizleri ziyaret etti. Genel Sekreterimiz Sema Hanim ve Ticaret Sicil Müdürümüz Serife Hanim, Ankara’da Süreç Yönetimi Ve Risk Yönetimi egitimlerine katildilar. Bes yildizli Oda olarak sürdürdügümüz hizmetlerimizin kalitesini daha da artirmak için çalisiyoruz. Sinerji Toplantilari’mizda 2 ve 3 No’lu meslek grubumuz ile bir araya geldik. Ilimizin öncelikli sektörleri arasinda olan gida sektörümüzün gelistirilmesi ve markalasma konularinda görüs alisverisinde bulunduk.15 No’lu Meslek Grubumuz ile kahvaltili toplantida bir araya geldik. Agirlikli olarak seyahat acenteleri, araç kiralama, sehirler arasi otobüs isletmelerinden olusan meslek grubumuzun üyeleri yogun katilim gösterdiler.
Kruvaziyer turizminin önemine yillardir vurgu yapiyoruz. 2022 yili boyunca Çanakkale’ye 45 kruvaziyer gemi ile 15 bin yolcu gelecek. Kültür ve Turizm Bakanligi Tanitma Genel Müdürlügü bünyesinde faaliyet gösteren Il Tanitim ve Gelistirme Programi kapsaminda Çanakkale Valiligi baskanliginda olusturulan Il Tanitim ve Gelistirme Kurulu toplantisina katilim sagladik.
GMKA, Akbank ve Odamiz isbirliginde 19 Temmuz tarihinde Odamizda E-ticaret egitimi gerçeklestirdik.18 No’lu Meslek Komitesi üyelerimiz Ayvacik, Ezine, Bayramiç ve Lapseki’de üye ziyaretleri gerçeklestirdiler.
 
TOBB 70.yil kutlama etkinliklerine Meclis Baskan Yardimcimiz ve TOBB Delegesi Serif Mutlu Bey ve diger delegelerimiz Ahmet Demir, Rasim Aktürk ile Genel Sekreterimiz Sema Hanim katilim sagladilar.15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gününde demokrasiye olan inancimizi, milli iradenin üstünlügünü vurgularken, bu Vatan için can vermis tüm sehitlerimizi de bir kez daha andik.Milli sporcularimiz yüzümüzü güldürmeye devam ediyor. Portekiz’de düzenlenen Para Yüzme Dünya Sampiyonasindan Sümeyye Boyaci altin, Sevilay Öztürk gümüs madalya ile döndüler.IÇDAS Spor Kulubü Sporcusu Merve Vatan da Hollanda’da düzenlenen ve 67 Ülkeden 431 sporcunun katildigi Dünya Gençler Sampiyonasinda Dünya ikincisi oldu. Gönülden tebrik ediyoruz.
 
 
KOSGEB’in Mikro ve Küçük Isletmelere Hizli Destek Programinin 4. dönem basvurulari açildi ve son basvuru tarihi 10 Agustos 2022. Kriterleri saglayan üyelerimiz faydalanmak için programa basvurabilirler.
BDDK, 09 Haziran’da açikladigi Finansal Istikrarin Güçlendirilmesine Yönelik Tedbirleri kapsaminda konut kredilerinde kredi deger oranini tutar bazli farklilastirdi.
Enerji sinifi A olan 1. el konutlarda;
- 2 milyon TL degerinde konutlarda kredi degeri % 90,
- 2-5 milyon TL degerinde konutlarda % 70,
- 5-10 milyon TL arasinda ise 3,5 milyon TL olarak belirlendi.
2.el konutlarda ise;
- 500 bin TL alti konutlarda % 90,
- 500 bin- 2 milyon TL arasi konutlarda % 70,
- 2-5 milyon TL arasi konutlarda % 50,
- 5-10 milyon TL arasi konutlarda ise 2,5 milyon TL oldu.
10 milyon TL üzeri olanlar için ise konut kredisi imkani bulunmuyor. Bu konuda ilgili Komite ve Meclis Üyelerimiz tekrar görüs beyan etmek isterlerse toplantimizin ilerleyen gündeminde bu konunun tekrar üzerinden geçebiliriz.
Otoyollarda hiz limitlerimizde bir degisiklik oldu. Malkara – Çanakkale otoyolunda 120 olan hiz siniri 140 km/s’e çikarildi.
Varlik Barisi’nda yeni dönem uygulamasi basladi. Düzenlemeden yararlanmak için 31 Mart 2023’e kadar basvurulabiliyor. Bu konuda bilgi almak isteyenler Genel Sekreterligimize basvuru yapabilirler.
2022 yili Haziran ayi dis ticaret verileri açiklandi. 2022 yili Ocak-Haziran ayinda geçen yilin ayni dönemine göre ihracat % 20 artarak 125 milyar 864 milyon dolar, ithalat % 40,6 artarak 177 milyar 230 milyon dolar, dis ticaret hacmimiz ise % 31,2 oraninda artarak 303 milyar 94 milyon dolar olsa da dis ticaret açigimiz halen çok yüksek. Tabi Euro-Dolar paritesinin de 1’e gelmesi ve 1’in altina sarkmasi da bizim ekonomimizi gerçek anlamda zorlamakta. Çünkü, biz ithalatimizi dolar ile yapan, ihracatimizi agirlikli Euro ile yapan bir ekonomiyiz. Yani bir nevi harcamayi dolar ile yapiyoruz. Ama satislarimiz Euro ile; bu da dis ticaret açigimizi zorlamakta.
Sayin Meclis Üyeleri, Haziran ayi Meclis toplantimizdan bu yana Odamiza 69 yeni üyemiz katilirken, 17 üyemiz de çesitli sebeplerden kaydini sildirdi. Bugün itibariyle 8630 üyeli büyük bir aileyiz. Bu büyük ailenin her bir ferdine saglikli günler, hayirli isler dileyerek konusmami tamamliyor, hepinizi saygi ile selamliyorum.
 
Meclis açilis konusmalarinin ardindan Hesap Inceleme Komisyonu ve Odamiz Meclis Üyesi Ali Karaman tarafindan Hesap Inceleme Komisyonu’nun 2022 Haziran ayi mizani ile ilgili raporu okundu; 2022 Haziran ayi mizaninin tetkik ve onayi yapildi.
 
Azami Fiyat Tarifleri’nin görüsülüp onaylanmasinin ardindan gündeme gelebilecek konularda söz alan Meclis Üyesi Mehmet Emin Sevik; “Sayin Baskanim çok tesekkür ediyorum. Temmuz ayinda Kurban Bayrami’ni hep birlikte yasadik. Oda çalisanlarinin ve tüm Ticaret ve Sanayi Odasi ailesinin geçmis Kurban Bayrami’ni kutluyorum. 15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü’nün 6. yil dönümünü geçirdik. Bugün 20 Temmuz 1974 Kibris Baris Harekati’nin yildönümü ve bugün özellikle Kibris Türk Cumhuriyeti’nde yil dönümü sebebiyle Baris ve Huzur Bayrami olarak kutlaniyor. 15 Temmuz olsun, Kibris Baris Harekati olsun, ve diger yurt savunmalarinda sehit olan sehitlerimizi rahmetle aniyorum. Gazilerimize de sükranla saygilarimi sunuyorum, tesekkür ediyorum. Mekanlari cennet olsun." dedi.
 

 


Teknopark ile işbirliğinde önemli adım

Bu Gurur Bigalıların,Bu Gurur Tüm Çanakkale'nin...

İDDEF, 47 Ülkede Kurban Sevincini Yaşatacak

Biga’ya 900 Milyonluk Dev Proje

Çanakkale’ye 12 Hekim Daha Atanıyor

Kaymakam Dolu, Liman Bölgesini Ziyaret Etti

Türkiye Ceviz ve Badem Fuarı Biga'da başladı

Biga Belediyesi Yüzücülerinden Büyük Başarı

Biga Belediyesi 23 Nisan Satranç Şenliğine İlgi Büyük Oldu

Milletvekili Ayhan Gider: "Çanakkale’yi Yatırımlarla Buluşturmaya Devam Edeceğiz"

Biga Belediyesi'nden Larva İlaçlaması

ÇANAKKALE TARİHİ ALAN BAYRAM SÜRESİNCE 2 MİLYONA YAKIN ZİYARETÇİYİ AĞIRLADI

48. Turizm Haftasında “Miras” Adlı Seramik Sergisi Açıldı

Biga Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden hatırlatma

Alper Şen, Başkanlık Mesaisine Hızlı Başladı

Biga'da Mimar Alper Şen dönemi resmen başladı

Karabiga’da Hizmet ve Gönül Belediyeciliği Kazandı

Fahrettin Ay İftar Programı Düzenledi

Değirmencik Köyünün Yeni Muhtarı Hüseyin Keçici Oldu

Değirmencik Birlik Kooperatifi İftarına Yoğun Katılım

Alper Şen:"ROZET ÇIKIYOR HERKESE ADALETLİ HİZMET GELİYOR"

Şehitlik’te Bülent Erdoğan’a sevgi seli

Kaşdemir; Tarihin Emanetine Sahip Çıkmaya Devam Ediyor

Alper Şen: "YAPAMAZ DİYORLAR HEPSİNİ YAPACAK TECRÜBEYE SAHİBİZ!"

Bülent Erdoğan, İlk Mitinginde Büyük İlgi Gördü

Ayhan Gider, Bigalı Kurmayları Bir Araya Getirdi

ÇOMÜ'den Biga TSO'ya gururlandıran ödül

Bülent Erdoğan’dan toplu konut ve jeotermal turizm projeleri

5 Yıllık Çalışmaları Sadece Karabigalıları Değil,Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da Mutlu Etmiş

Bülent Erdoğan'dan Çavuşköy'de çocuk ve gençlik projeleri

Yükleniyor

Biga’ya 900 Milyonluk Dev Proje

Çanakkale’ye 12 Hekim Daha Atanıyor

Milletvekili Ayhan Gider: "Çanakkale’yi Yatırımlarla Buluşturmaya Devam Edeceğiz"

Biga'da Mimar Alper Şen dönemi resmen başladı

Karabiga’da Hizmet ve Gönül Belediyeciliği Kazandı

Alper Şen:"ROZET ÇIKIYOR HERKESE ADALETLİ HİZMET GELİYOR"

Şehitlik’te Bülent Erdoğan’a sevgi seli

Alper Şen: "YAPAMAZ DİYORLAR HEPSİNİ YAPACAK TECRÜBEYE SAHİBİZ!"

Bülent Erdoğan, İlk Mitinginde Büyük İlgi Gördü

Ayhan Gider, Bigalı Kurmayları Bir Araya Getirdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16